Scheepsmotoren en schroeven.

Alles over de sleep en duwvaart op zee en op de binnenwateren
Jinny
Berichten: 252
Lid geworden op: 25 aug 2017 13:12

Re: Scheepsmotoren en schroeven.

Bericht door Jinny » 13 dec 2017 08:09

Mooi verhaal Robert.
Dat ik zo ongeveer aan de rompsnelheid zit schreef ik al...
Motor is een 45 PK OM636 Mercedes.
Keerkoppeling erachter.
Schroeftoerental weet ik (nog) niet.
Een keertje meten maar.

Wat besturen van een Narrowboat aangaat, ik geloof je direct.
Met ons eigen scheepje liggen we in blinde paniek van kruissnelheid op een halve lengte stil.
Dat gaat met dat soort schepen niet lukken....
Hoe doen vrouwen op TV dat toch? Wakker worden met prachtig glanzend haar en mooi gestifte lippen..... Wanneer ik wakker word heb ik een coupe 'Leeg geroofd vogelnest' en een incidenteel straaltje kwijl..


Gert Schouwstra
Berichten: 3665
Lid geworden op: 28 okt 2006 20:24
Locatie: Sneek
Contacteer:

Re: Scheepsmotoren en schroeven.

Bericht door Gert Schouwstra » 13 dec 2017 10:37

Robert Delhaye schreef:
13 dec 2017 00:02
Boze tongen beweren dat er narrowboats op eigen kracht over zee naar continentaal Europa gevaren zijn, ondanks de geringe diepgang...
Dat is niet slechts een gerucht Robert. Gedocumenteerd is in elk geval de narrow boat "Phyllis May" van Terry and Monica Darlington die na hun pensionering eind jaren '90 op eigen kracht overstaken naar Frankrijk. Zij schreven er een boekje over, wat nog steeds te koop is: "Narrow Dog to Carcassone" Op DEZE SITE zie je de eerste foto op volle zee, met bladstil weer, dat wel. Maar de tweede foto, bij aankomst in Calais, laat goed zien wat het scheepje aankan. En er ging een escorteboot mee.

Daarna hebben ze de "Phyllis May" naar de USA overgebracht waar ze ook nog wat bijzondere wateren hebben bevaren. Zie: "Narrow Dog to Wigan Pier" en "Narrow Dog to Indian River".
Gert
- Varen is leven. -
Mijn website https://aa-planadvies.nl/ is helemaal vernieuwd.

Robert Delhaye
Berichten: 395
Lid geworden op: 05 jul 2011 11:07
Locatie: London SW1, UK

Re: Scheepsmotoren en schroeven.

Bericht door Robert Delhaye » 13 dec 2017 17:08

Bedankt voor de informatie Gert!

Een hele prestatie en veel durf, vind ik toch.

Toen wij een narrowboat huurden (3x) deed de verhuurder (The Wyvern Shipping Company, Leighton-Buzzard, England) altijd een onderbroek rond de schroef wikkelen. Aan iedere huurder vertelde hij om 's ochtends voor vertrek te kijken of er niets rond de schroef gedraaid zat. Boven de schroef zat een vierkant luikje dat heel goed afgesloten kon worden. Als je dan 's ochend je hand in het bruine water stak en de schroef aftastte zat er natuurlijk steevast niets. Aan de onderbroek te zien, had die al rond heel wat schroeven gezeten in de vertrekhaven. Het was sowieso erg relaxed daar, want toen we de boot terugbrachten, was er niemand aanwezig op het verhuurbedrijf, terwijl ze toch zeker tien boten hadden liggen. Gewacht, niemand te zien, nou ja, de boot afgesloten en de sleutels maar in de brievenbus gegooid en naar het station terug naar Londen. Alles was blijkbaar ok, ook de motor en de schroef, en er zaten nergens krassen op, want enkele dagen later stond de borg weer terug op de bank.

Ik zag wel op de website van de verhuurder dat alle Lister-diesels eruitgehaald zijn, en vervangen door Kubota diesels, heeft iets met 'schoner' en 'milieuvriendelijker' te maken...

met vriendelijke groet,
RobertPlaats reactie